Almanah evanghelic (1)

BELIEVE România

believe

Peste 9.000 de persoane au participat la Conferinţa BELIEVE România, care a avut loc în 23-24 mai 2015 la Sala Polivalentă din Cluj.

Cele patru sesiuni se găsesc pe site-ul CREDO TV

1. Nelu Brie / Believe Band I
2. Cristian Barbosu / Not An Idol
3. Ravi Zacharias / Sing Gloria, Believe Band II
4. Ravi Zacharias / Sing Gloria

NELU BRIE este rectorul Institutului Teologic Penticostal din Bucureşti şi pastor în Biserica Penticostală Emanuel din Sibiu.

CRISTIAN BARBOSU este pastorul Bisericii Harvest Metanoia din Arad.

RAVI ZACHARIAS este unul dintre cei mai cunoscuţi apologeţi creştini în viaţă. Este fondatorul şi preşedintele organizaţiei Ravi Zacharias International Ministries.

 

Forumul Dialogos și Serile Dialogos

5

Grupul de inițiativă al Forumului Dialogos organizează sesiuni periodice sub formă de dezbateri publice, prelegeri sau conferințe la care sînt invitați specialiști din domenii cât mai diverse (artă, știință, social, politică, religie etc). Forumul este deschis pentru colaborarea cu persoane sau instituții care împărtășesc aceleași valori etice, morale și educaționale creștine.

10 ianuarie – invitat: Emanuel Conţac – filolog, Bucureşti
Tema: Mai multe biserici creştine – o singură Biblie?

21 februarie – invitat: Dorin Dobrincu – istoric, Iaşi
Tema: Biserica în România comunistă

21 martie – invitat: Liviu Ciortuz – informatician, Iaşi
Tema: Despre inteligenţa artificială

25 aprilie – invitat: Dionis Bodiu – informatician, Sighişoara
Tema: Sacrul în film

23 mai – invitat: Liviu Mocanu – sculptor, Cluj-Napoca
Tema: Mesajul mântuirii în sculptură

20 iunie – invitat: David Gheorghe – politician, Timişoara
Tema: Creştinul şi politica

Întîlnirile Forumului Dialogos au avut loc sîmbăta dimineaţă, la Centrul de Afaceri MARIS din Arad.

Întîlnirile din cadrul SERILOR Dialogos au avut loc duminica seara, la Biserica Baptistă Metanoia din Arad.

Înregistrările prelegerilor și discuțiilor din cadrul SERILOR Dialogos sînt disponibile pe YouTube:

https://www.youtube.com/user/videometanoia/videos

 

Centrul Român de Studii Transculturale din Constanța

crst-740

http://crst-ct.ro

 

Noutăți editoriale

c-s-lewis-o-viata

C. S. Lewis – O viață – Alister McGrath, Neword Press, Arad, 2015, 450 p.

Biografia lui C.S. Lewis realizată de Alister McGrath a primit premiul ECPA (The Evangelical Christian Publishers Association) pe 2014 la categoria Nonficțiune.

Timothy Keller: “Noua biografie a lui C.S. Lewis scrisă de Alister McGrath e superbă. E plină de informații care au la bază o cercetare amplă, și totuși se citește ușor. Nu numai că tratează amănunțit formarea omului Lewis, ci oferă totodată analize ponderate și pătrunzătoare ale principalelor sale lucrări literare. Am unul dintre evanghelicii americani recent convertiți care au citit cu nesaț scrierile lui Lewis la sfârșitul anilor ’60 şi începutul anilor ’1970. Amprenta pe care a lăsat-o în viața mea a fost puternică și de lungă durată, iar profesorul McGrath explică lămurit de ce sunt atât de mulți creștini astăzi care pot spune exact același lucru.”

N.T. Wright: “Mulți dintre noi credeam că știm tot ce se putea ști despre C.S. Lewis. Noua biografie scrisă de Alister McGrath se bazează pe arhive și pe alte resurse care limpezesc, adâncesc și explică în profunzime multele fațete ale unuia dintre cei mai remarcabili apologeți creștini.”

Vezi 10 citate: C.S. Lewis. O viaţă

 

baptisti-celebri

Baptiști celebri – Ionel Tuțac, Editura Ramira, Arad, 2015, 167 p.

În colecția de 333 de minibiografii, Ionel Tuțac ne oferă PREȚIOASE informații inedite despre personalităţi de confesiune baptistă. Billy Graham, Charles Spurgeon, John Bunyan, Martin Luther King, Jimmy Carter sînt nume cunoscute, dar alături de aceștia sînt mulți alții care merită toată atenția, precum George Washington Carver, „considerat cel mai renumit baptist american după Martin Luther King, Jr.”, care a revoluționat agricultura americană, prin experiențele sale obținînd 118 derivate din cartofi și peste 300 de soiuri de alune. Sau William Morris Hughes, cel mai longeviv parlamentar australian (51 de ani şi 7 luni), cel de-al șaptelea premier din istoria Australiei (1915-1923).

Vezi 15 citate: Baptiști celebri

Pagini cu cîte 10 citate din alte cărți:

Albastru ca jazzul
Betel. Construcția Casei lui Dumnezeu în timpul comunismului ateu
Ce înseamnă nașterea din nou
Chemarea ta
Creștinism păgân?
Este Ioan 3:16 nucleul Evangheliei?
Evanghelia pe muzică rock?
Fariseii vechi și noi
Ghid de artă creștină
Harul viitor
Istoria Bisericii Creştine Baptiste din Mangalia
Mai mult decât simple păreri
O inimă înflăcărată
Plictisit în epoca divertismentului
Reimaginarea bisericii
Rugăciunea lui Isus
Tânjirea după Dumnezeu
Viața Bisericii conform metaforelor pauline

 

Admitere 2015 – Institutul Teologic Baptist București

14

Sesiunea de vară

Înscriere: 6-17 iulie 2015
Examen: 20-21 iulie 2015

Sesiunea de toamnă

Înscriere: 4-15 septembrie 2015
Examen: 16-17 septembrie 2015

http://itb.ro

 

Referendum alegeri Rector ITBB 2015

În data de 14 iulie 2015, la Institutul Teologic Baptist din Bucureşti va avea loc referendumul pentru alegerea modalității de desemnare a rectorului.

Votează cadrele didactice încadrate cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată (5 conferențiari și 5 lectori) și reprezentanții studenților (4 studenți) în Consiliul facultății și Senatului ITBB.

 

Admitere 2015 – Institutul Teologic Penticostal București

http://itpbucuresti.ro

Sesiunea din vară

Înscriere: 15 iunie – 20 iulie 2015
Examen: 21-22 iulie 2015

Sesiunea din toamnă

Înscriere: 1-14 septembrie 2015
Examen: 15-16 septembrie 2015

 

Admitere 2015 – Universitatea Emanuel Oradea

http://www.emanuel.ro

Sesiunea din vară

Înscriere: 13-21 iulie 2015
Examen: 22/23 iulie 215

Sesiunea din toamnă

Înscriere: 7-22 septembrie 2015
Examne: 16/17 septembrie 2015, respectiv 23/24 septembrie 2015 (în funcție de specializare)

 

Admitere 2015 – Colegiul Biblic Est European Oradea

În 24 iulie 2015 va avea loc un interviu de admitere pentru candidații înscriși.

Pe site-ul instituției puteţi citi:

1) Scrisoare de recomandare din partea Cultului Penticostal – Comunitatea Penticostală Regională Bihor
2) Scrisoare de recomandare din partea Federației Bisericilor Creștine Autonome din România
3) Scrisoare de recomandare din partea Uniunii Bisericilor Penticostale Holiness

http://cbee.ro

 

Admitere 2015 – Institutul Teologic Thimoteus București

http://timotheus.ro

Înscriere: 9-16 iulie 2015
Examen: 17-18 iulie 2015

 

In memoriam Nicolae Gheorghiță

nicolae-gheorghita-19dec2004

Nicolae Gheorghiță (1933 – 2015) a fost, alături de Iosif Țon și Paul Negruț, unul dintre păstorii Bisericii Baptiste Emanuel din Oradea. A fost primul Secretar general al Uniunii Bisericilor Baptiste de după Revoluția din 1989, între anii 1991 – 1995. De asemenea, a îndeplinit și funcția de prorector al Institutului Biblic Emanuel.

Iată cîteva din aprecierile a zeci de oameni care l-au cunoscut pe Nicolae Gheorghiţă, adunate într-o broșură:

Cornel Iova: Fratele Nick a fost un slujitor laic ca și mine, devenind o provocare prin renunțarea la slujba de medic pe care a avut-o și intrând în lucrarea de predicare și păstorire. Era un pionierat să renunți la slujbă și să riști să fii acuzat de ‘parazitism’. Însă cu curaj, fratele Nick a făcut acest lucru, care m+a marcat şi care după cam patru ani m-a determinat să-l fac și eu, intrând în lucrarea Domnului.

Petrică Vidu: Chemarea la slujire e unul dintre momentele cele mai importante din viaţa unui om. Chemarea aceasta este chemarea lui Dumnezeu și este prin harul Său suveran, de aceea toată lauda I-o dăm lui Dumnezeu. Dar Dumnezeu tot în suveranitatea Lui folosește și oameni prin care Își face cunoscută chemarea. Când mă gândesc la chemarea pe care mi-a făcut-o Dumnezeu mă gândesc la doi oameni pe care Dumnezeu i-a folosit și pentru care Îi sunt mulțumitor lui Dumnezeu. Unul din ei a fost fratele păstor Nick Gheorghiță.

Adi Vidu: A fost o binecuvântare pentru mulți, inclusiv pentru familia mea. Știu că atât eu cât și părinții mei nu vom uita asta niciodată. Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru că ni l-a trimis în anii aceștia și pentru tot ce a însemnat pentru noi.

Paul Negruţ: Evocând anii frumoși de slujire pastorală alături de fratele Nicolae Gheorghiță, îmi vin în minte cuvintele cântării fratelui Moldoveanu: „Orișicând și-n orice stare, Doamne îndrăznesc la Tine, Și-n cădere, și-n ‘nălţare, numai harul Tău mă ţine.!”

Otniel Bunaciu: Fratele Nick a slujit cauza Evangheliei Domnului Isus Hristos cu credincioșie pe întreg parcursul vieții sale. Slujirea dînsului a fost un exemplu pentru mulți colegi din Uniune atât în slujirea oastorală cât și în cea de conducere.

Bob Yarbrough: A fost pentru noi o pildă care ne-a influențat în anii tinereții și pentru care eu îi mulțumesc din inimă.

POZE: Înmormîntare Nicolae Gheorghiță

Cel mai emoţionant și cu totul deosebit moment la funeraliile lui Nicolae Gheorghiţă a fost elogiul pe care i l-a adus fiul său mai mare, Radu Gheorghiță, care a vorbit despre „viața uluitor de plină, de complexă, de amplă, de frumoasă” a celui omagiat.

 

In memoriam Anca Ciora

În memoria colectivă a spațiului confesional evanghelic românesc, numele Anca Ciora a fost reținut deja ca fiind fondatoarea grupului coral Continental, cu sound de worship contemporan, și cea care a compus imnul religios „O, Doamne-așterne slava Ta”, în tradiția muzicii clasice.

„În România, Continental există din 1998, datorită unei tinere studente a Acedemiei de Muzică „G. Dima” din Cluj Napoca, Anca Ciora, care în urma unor concerte organizate pentru grupul Continental din Olanda, în România, a hotărât să multiplice această formă de slujire și în România. De-atunci, grupul Continental România a organizat numeroase turnee în România, Republica Moldova, Serbia, Ucraina, precum și în toată Europa și în SUA. În toți acești ani, sute de tineri din țară au avut ocazia să participe la turneele organizate de grupul Continental, fiind echipați și motivați să slujească cu și mai multă pasiune în bisericile din care fac parte.”

http://continental-romania.org/index.php/despre.html

„O, Doamne-așterne slava Ta” (Culegerea Jubilate, Nr. 87) reprezintă unul dintre imnurile religioase evanghelice de sorginte autohtonă care constituie bastioane de rezistenţă cultural-confesională în fața invaziei muzicii angloizate – o muzică care, indiferent în ce limbă e cîntată, nu doar că a schimbat modul audio-vizual de închinare, ci și MODELUL conceptual-teologic de închinare, paradigma „liturgică”.

Dincolo de imaginea publică pe care Anca Ciora a dobîndit-o în mediul confesional evanghelic românesc, o dată cu teleportarea templului ei (extra-)terestru care a purtat povara slavei divine, această măicuţă continentală, cum o numeşte irisologul Marius Cruceru, este omagiată pentru „seninătatea copilărească și luciditatea profesională”.

Rei Abrudan se alătură celor care au scris cuvinte de rămas bun, evocînd o ființă umană cu totul deosebită a cărei lipsă deja se simte acut:

„Anca… omul care vedea în toți o valoare demnă de pus în slujba Celui PreaÎnalt!

Anca… omul care știa cum să pună laolaltă oamenii, astfel încât cel ce avea mult [talent], n-avea nimic de prisos, şi cel ce avea puţin [talent], nu ducea lipsă (2 Cor. 8:15).

Anca… omul care de dragul de a-i vedea pe alții înaintând, făcea atâția pași înapoi, cât erau necesari pentru a nu umbri pe cineva… mai bine zis, făcea atâția pași înapoi cât erau necesari pentru a fi sigură că strălucirea acestora nu era umbrită în vreun fel de prezența ei!”

Bloggerul Barthimeu (Viorel Codreanu) integrează momentul solemn al trecerii Ancăi Ciora „din ființă, în superființă” într-o semnificativă istorie recentă:

„Moartea lui Emil Bălaș acum exact patru decenii, a lui Relu Toșa la mai bine de douăzeci de ani, a lui Țuțu Cuibus la puțin peste două decenii (ca să amintesc doar cîteva din pierderile de prieteni pentru care am pătimit), alături de cea a lui Marcie S. și acum iată, cea a Ancăi, au fost tot atîtea strîmtări ale lațului existențial în care mă simt tot mai dispneic.”

 
In memoriam Elisabeth Elliot

Una dintre femeile proeminente ale creştinismului secolului XX – vezi: 11 Women Every Christian Should Know -, Elisabeth Elliot (1926-2015) a fost soția misionarului Jim Elliot, unul dintre cei cinci misionari uciși în 1956 de către membri ai tribului Auca din Ecuador. A fost autoarea a peste 20 de cărţi.

„Singurătatea este un fel de „a muri” pe care cei mai mulţi dintre noi ajung să îl cunoască mai devreme sau mai târziu. Departe de a fi ceva „rău” pentru noi sau un obstacol în dezvoltarea personalităţii noastre, ea poate fi modalitatea de stimulare a „înfloririi” spirituale până atunci încătuşate.” (Cărarea singurătății)

1 2 3 4 5

6 7 8 9 10

 

Despre baptiștii din Dobrogea

Ioan Bunaciu: „Nicăieri în țară credincioșii baptiști n-au suferit atîtea prigoane ca în Dobrogea. În perioada 1923-1936, au suferit de pe urma credinței lor mulți credincioși baptiști. […] În aceste condiţii şi împrejurări vitrege a trebuit să se răspîndească credinţa baptistă în Dobrogea şi deşi ea n-a făcut paşi gigantici ca în Transilvania, totuşi mărturia baptistă este prezentă în Dobrogea.” (Istoria răspîndirii credinței baptiste în România, 1981, p. 46-47)

Ioan Bunaciu: „În perioada interbelică personajul cel mai important în lucrarea Domnului din județul Constanța a fost Baban Dumitru, care făcea parte din primii 9 seminariști ai seminarului teologic baptist din România. În anul 1922 a înființat biserica baptistă din Constanța, iar în anul 1930 a zidit clădirea bisericii în așa dimensiuni încât ea corespunde și astăzi.” (Istoria răspândirii credinței baptiste, 1997, p. 219)

43

42

constanta-sfanta-treime

Alexa Popovici: „Biserica din Grădina. Aici a luat ființă în anul 1933 o biserică baptistă, prin venirea în comună a 11 familii de credincioși baptiști. […] În vara anului 1933, aceştia au construit o baracă din scânduri în curtea lui Petre Lugoja, pentru a servi drept casă de rugăciune. Toamna, biserica s-a mutat într-o cameră a lui Amos Trif. Pe urmă, în 1934, biserica s-a mutat în casa familiei Moza. Biserica a fost păstorită de Simion Gavriș până în 1935, iar când acesta și Victor Teodosiu s-au reîntors împreună în Transilvania, iar ca păstor al bisericii a rămas Gligor Cristea. An de an, biserica a avut botezuri, până la închiderea din decembrie 1942 sub regimul antonescian.” (Istoria baptiștilor din România 1856-1989, 2007, p. 457)

gligor-cristea

Gligor Cristea (1897-1988)

71

72

73

 

 

 

Paul Ban: „În 1986, după plecarea în S.U.A. a lui Dăduică Ioan, pastorul Bisericii nr. 1 din Constanţa şi cercul pastoral aferent acesteia, Doru Hnatiuc a rămas singurul pastor baptist din Dobrogea. După un an, acesta s-a transferat ca pastor la Biserica nr. 1, iar în locul lui a venit la Biserica din km 4 și respectiv la cercul pastoral al acesteia Boingeanu Corneliu, absolvent al Seminarului Teologic din București.” (Istoria Bisericilor Baptiste din România – coordonator: Ioan Bunaciu, 2006, p. 268)

doru-hnatiuc

Doru Hnatiuc – Oradea, 19 octombrie 2013

Marian Ghiță: „În 1940, când toți nemții din Dobrogea au fost repatriați în Germania, iar proprietățile lor naționalizate, locașul de închinare al bisericii germane a devenit proprietate a Statutului Român, fiind transformat mai întâi în cămin cultural și mai apoi în magazin alimentar. Pe atunci nu existau credincioși baptiști români în orașul Mangalia.

După anul 1964, aceștia au început să apară, dar, din cauza politicii de îngrădire a activităților religioase profesate de către regimul comunist, Uniunea Baptistă nu a reușit să obțină autorizația de funcționare a bisericii baptiste de limbă română din Mangalia nici măcar pe post de filială. Comunitatea de București a eliberat însă frățietății o autorizație de funcționare pe baza căreia întâlnirile lor erau tolerate de autoritățile locale. Pentru mulți ani, biserica a fost slujită de Ghiță Marian, pe atunci diacon ordinat al bisericii nr. 1 din Constanța. Odată cu revoluția din decembrie 1989, biserica baptistă din Mangalia a primit dreptul de a se organiza ca atare, în mod oficial. S-au făcut demersuri de redobândire a drepturilor de proprietate asupra fostului imobil al Bisericii Baptiste de limbă germană din Mangalia, Biserica Baptistă română câștigând dreptul de proprietate asupra acestui imobil. Din cauza faptului că imobilul era închiriat unui cetățean turc, care îl folosea pe post de magazin, a fost nevoie de o nouă acționare în justiție, pentru evaluarea chiriașului. Și acest proces a fost câștigat, biserica intrând în posesia imobilului în anul 1999.

mangalia-mustafa

Foto: http://bisericacrestinabaptistaemanuelmangalia.wordpress.com

44

În anul 1994 a venit aici, ca misionar, Dăduică Ioan, care era susținut de către Convenția Baptistă de Sud din S.U.A. Dăduică Ioan fusese înainte de revoluție pastorul Bisericii nr. 1 din Constanța. Prin venirea acestuia la Mangalia, lucrarea bisericii a luat amploare, au fost oficiate câteva botezuri în baia publică din Mangalia, iar biserica a crescut la 59 de membri, incluzând și pe cei din punctele misionare ale bisericii.” (Istoria Bisericilor Baptiste din România – coordonator: Ioan Bunaciu, 2006, p. 270)

ioan-daduica

Ioan Dăduică împreună cu soţia – Constanţa, iulie 2012

 

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s