O pagină dintr-o carte: Pelerin spre patria cerească

pelerin-spre-patria-cereasca

Pelerin spre patria cerească – Ioan Bunaciu, Marius Silveșan, Bucureşti, 2013, 184 p.

„Aşa cum am spus şi am scris în unele cărţi ale mele, cele cu iz istoric, eu nu m-am considerat că aș fi un istoric al bisericilor baptiste din România, ci un cronicar al faptelor și întâmplărilor din bisericilor noastre pe care le-am auzit cu urechile mele, le-am văzut cu ochii mei sau mi le-au povestit frații mei de credință car eau trăit acele întâmplări sau le-au văzut, sau le-au făcut și deci, într-un fel sau altul, ei sunt martori ai acestor fapte. Așa că eu în loc de documente despre faptele și întâmplările pe care le-am relatat vă prezint martori și mărturii despre ele. De aceea rolul meu este de cronicar al acestor fapte și întâmplări. Cultul creștin baptist, în forma în care funcționează până astăzi, s-a organizat în țara noastră în 1919 și mă voi sili să redau întâmplările și prigonirile îndurate de câțiva credincioși baptiști între anii 1919-1942.

Anul 1918 a fost anul în care s-a organizat țara noastră în forma în care ea există și astăzi și se numea România Mare. Această formă statală a făcut din religia ortodoxă și din cea greco-catolică temelia unității statului român. În perioada interbelică, a fi bun român însemna a fi ortodox sau greco-catolic. În felul acesta românii baptiști erau excluși de la viața politică și culturală a statului, fiind considerați o minoritate religioasă neglijabilă. Cu timpul, factorii politici și religioși i-au considerat pe baptiști ca fiind un pericol pentrun unitatea statului român.

(Vezi în acest sens și articolul din Revista Creștinul Azi despre încercarea de naționalizare a Seminarului Teologic Baptist, unde se vorbește specific de faptul că baptiștii erau percepuți ca un pericol pentru unitatea națională mai ales datorită asocierii cu americanii. Marius Silveșan, „Tentativa de naționalizare a Seminarului Teologic Baptist” în Revist Creștinul Azi, nr. 1/2012 (132), ianuarie-februarie 2012, pp. 17-18.)

De aceea, vom întâlni în perioada aceasta fraţi şi surori care vor suferi zile de închisoare date de tribunalele militare pentru a-i pedepsi pentru pericolul ce-l reprezentau pentru unitatea statului român și vina lor era că au fost surprinși de autoritățile statului că s-au rugat după credința lor în casele lor sau că au citit Biblia.” (pp. 21-22)

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s