O pagină dintr-o carte: Credinţa creştină

credinta-crestina

Credința creștină: întrebări și răspunsuri – Dănuț Jemna, Editura Ratio et Revelatio, Oradea, 2015, 274 p.

„Rolul Tradiției este să asigure o interpretare corectă a Scripturii, fără a aduce prejudicii adevărului revelației divine. Această funcție este asigurată prin autoritatea prezbiterilor sau a episcopilor, conform cu pasajul din 1 Cor. 12:28. Interpretarea Scripturii este un exercițiu carismatic, iar rolul prezbiterilor este uinul dublu: (1) să păzescă credința în singurul Dumnezeu care a creat toate lucrurile; (2) să explice Scripturile în adevăr, fără eroare. Prin succesiunea prezbiterilor, în cadrul Tradiției s-a asigurat și o transmitere a interpretărilor Scripturii realizate de Biserică, precum și a modului în care s-au construit aceste interpretări. Astfel, putem considera că relația dintrer Scriptură și Tradiție este una „circulară”, pentru că este aceeași cu relația dintre Biblie și comunitatea care interpretează. Scriptura este autoritatea care prezintă adevărul revelat, însă acesta se întrupează și se validează istoric prin așezarea lui în lanțul viu al experienței eclesiale de la o generație la alta, care este Tradiția. Scriptura primește un trup viu în Tradiție, iar Tradiția se întemeiază pe Scriptură.

Nu putem încheia fără o precizare importantă. Este posibil ca ideea de Tradiție, așa cum o găsim la Sfinții Părinți, să fie dificil de înțeles și actualizat de către un cititor modern din pricina existenței unei mari diversități a experienței creștine (inclusiv confesionale) și a utilizării termenului de tradiție în contextul acestor experiențe (de exemplu, se vorbește despre tradiția ortodoxă, catolică sau protestantă). Așadar, este important să facem această distincție între Tradiția Bisericii (care este comună și vizează experiența vie a credinței creștine în lume în iconomia Sfîntului Duh) și tradițiile dezvoltate de comunitățile creștine ca experiențe locale în contexte socio-culturale, istorice și confesionale specifice. Acestea din urmă ar trebui mereu privite ca expresii concrete ale Tradiției Bisericii, pentru a evita astfel riscul sectarismului și, implicit, tensiunile dintre comunitățile creștine.” (p. 131-132)

Vezi 10 citate:

Credința creștină

Prezentare pe ultima copertă, de Dănuț Mănăstireanu:

Dănuț Jemna este profesor universitar la Universitatea „Al.I. Cuza” Iași, Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor și predă cursuri din domeniul Statisticii. Este preocupat în special de problemele de fundamentare teoretică a metodelor statistice utilizate în domenii variate ale științelor economice și sociale. În paralele cu această activitate, și-a pus în valoare o pasiune veche pentru teologie și filosofie și a realizat o teză de doctorat la Facultatea de Teologie ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj. Este interesat în mod deosebit de teologia Sfinţilor Părinţi ai Bisericii (patristică), dar a lucrat și în domeniul teologiei biblice.

Dănuț Jemna este un om neobișnuit în lumea creștină românească. Deși, ca profesor universitar, este specialist în statistică, spațiul patristic a fost pentru el o preocupare constantă, încă de la începuturile vieții lui de credință. Interacțiunea cu Părinții Bisericii i-a îngăduit să realizeze o sinteză rareori prezență în spațiul confesional creștin românesc: aceea între patosul comunităților religioase mai tinere și tradiția perenă a Bisericii.

Credința creștină – întrebări și răspunsuri este un soi de catehism contemporan. Interogațiile sînt cele ale omului (post)modern, dar răspunsurile oferite de autor reflectă profunzimea revelației lui Dumnezeu, în creație, în Scripturi și, în mod suprem, în persoana lui Isus Cristos. acestea din urmă însă nu reflectă sensibilitățile paradigmei contemporane, ci mai degrabă înțelepciunea „credinţei dată sfinţilor odată pentru totdeauna” și prezența activă a Duhului în istoria Bisericii. Această lucrare se adresează mai ales celor tineri, fie aceștia credincioși, ori nu, aflați ca pelerini în căutarea Adevărului celui de dincolo de timp.

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s