Iuga vs Iohannis – Baptiștii români între penibil și ridicol – Dănuț Mănăstireanu

viorel-iuga

Avertizare: Aceasta postare nu este despre baptistii romani, ci despre liderii lor actuali. Eu am trait eclesial mai bine de douazeci de ani intre baptisti si va asigur ca intre ei sunt o multime de oameni decenti si vrednici de respect. Unii dintre ei chiar mi-au ramas buni prieteni si dupa plecarea, din pricini strict teologice, din aceasta confesiune. Cred ca niciodata baptistii in special, si evanghelicii in general, nu au avut intre ei mai multi oameni educati si cu inalte competente intelectuale si profesionale. Din pacate, asfel de persoane sunt mai deegraba marginalizate in biserici si, din aceasta pricina, prea putin active in alegerea liderilor. Iar rezultatul il vedem acum. Mare pacat! Poate, totusi, invatam ceva de aici.

* * *

Ziua de astazi a prilejuit un dialog indirect intre Viorel Iuga, presedintele baptistilor romani, dar si al Aliantei Evanghelice, si Klaus Iohannis, presedintele Romaniei, un dialog din care obrazul baptistilor de la noi, si asa destul de zbicit in ultima vreme, a iesit si mai crapat. Cred ca este mult de cind baptistii nostri n-au avut la conducerea lor o personalitate mai stearsa, dar in acelasi timp mai plina de sine si de inchipuita, ca acum, ceea ce spune multe despre starea ingrijoratoare a celei mai vechi confesiuni evanghelice e la noi. Dar sa vedem mai intii faptele (pentru mai multe detalii, vezi AICI).

Recent, Iuga publica pe contul sau da Facebook un mesaj violent adresat presedintelui Iohannis, in care il ameninta ca daca nu se pronunta asa cum ii dicteaza el in privinta definitiei familiei, atunci isi va scoate enoriasii in strada, pentru schimbare, inclusiv a lui Iohannis.Acum, daca va temeti ca baptistii ar putea incerca o lovitura de stat, e cazul sa va linistiti. Cei mai multi dintre ei sunt oameni seriosi si cu mintea intreaga.

Iata afirmatiile lui Iuga (ipsissima verba):

‘Dacă nu ieşiţi dumneavoastră să vă exprimaţi pro creştinism, vom ieşi noi să ne exprimăm pro schimbare, inclusiv a dumneavoastră.’

Si va face asta, desigur, asa cum sunt convinsi toti fanaticii, nu pentruca asa i-a casunat Iuga, ci, desigur, fiindca, zice-se, asa spune insusi Dumnezeu (care i s-o fi aratat in vis asta noapte, ipochimenului; probabil din cauza ca nu si-a luat pastilele). Ca sa vezi! Si delirul continua:

‘Câtă vreme suntem aici, câtă vreme suntem cetăţeni care iubim ţara, muncim, ne plătim dările, ne împlinim îndatoririle, câtă vreme vrem să rămânem aici nu vă putem permite să ignoraţi sau chiar să vă bateţi joc de credinţa noastră, de convingerile noastre şi de valorile noastre. Dacă nu vă pasă de noi, nici nouă nu ne va păsa.’

Asa o fi scriind in evanghelia lui Iuga. Cind cineva te loveste peste un obraz, da-i inapoi cu pumnul. Sau, si mai bine, cum indemna ‘fratele’ Bush, incearca o lovitura preventiva (preemptive strike). Si fiindca mesajul unui lider al pocaitilor, fie el si unul de amenintare, nu se poate incheia fara ceva pietism smiorcait, Iuga incheie apoteotic si ‘spiritual’:

‘Ne rugăm pentru binecuvântarea dumneavoastră, dar şi pentru curajul de a fi de partea adevărului şi de a-l mărturisi indiferent de riscuri.’

Astazi, intr-o conferinta de presa, intrebat fiind cum comenteaza acest mesaj, Iohannis l-a pus la punct asa cum se cuvine pe seful democratic ales al baptistilor (se spune ca fiecare grup isi merita liderii pe care ii are). Iata ce a spus Iohannis:

‘E greşit să dăm ascultare sau să mergem pe calea fanatismului religios şi a solicitărilor ultimative. Eu nu cred în ele şi nu le sprijin. Sunt adeptul toleranţei, încrederii şi deschiderii spre celălalt.’ Si spune asta ca membru al unei minoritati etnice si religioase.

Ce ar mai fi de comentat dupa o asemenea daravera? Am putea spune ceva de genul ‘tara arde, si baba (baptista) si chiaptana cu lautari’ (pe Facebook, desigur, ca asa e de bon ton acum). Sau, vorba manualului de latina de a noua, in silvae multae ferae sunt, de bestiae abundant (daca nu pricepeti, incercati Google Translate🙂 ).

Pentru cei care nu cunosc personajul, gasiti AICI o (auto)biografie (mai mult sau mai putin) romantata a preopinentului si, daca aceasta v-a convins, puteti explora AICI lunga lista (55 am numarat eu, dar garantez ca sunt mai multe) de brosurele scrise de acest foarte prolific autor evanghelic (sau sa spun potent? cine citeste, sa inteleaga). Cautati mai ales contributiile sale radicale legate de profilul predicatorului care trebuie sa fie, citez, de nota zece’, pe toate planurile, inclusiv cel legat de dimensiunea priapica a existentei sale. Puteti, de asemenea, sa va ‘luminati’ in cele ale spiritului (sau spiritelor?) cu multele sale productii (v-am spus deja ca tipul e prolific) aflate pe YouTube. Vizionare placuta. Si nu uitati sa tineti emetiralul aproape.

Nota: Am ales poza de mai sus deoarece, urmarind, vreo doua minute, cit am rezistat, discursul lui Iuga de la Arad, legat de cazul Bodnariu, atitudinea lui, absolut consecventa cu cea din cazul de mai sus, mi-a adus aminte de discursurile liderilor unui anumit partid din Germania, din anii ’30. Si m-a trecut cu fiori.

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s