O altfel de abordare – Andrei Patrîncă

Cum ar fi sunat spusele domnului pastor Iuga dacă ar fi pus smerenie, blândețe și iubire în ele?

„Preaiubite domn Iohannis, cu smerenie și respect, permiteți-mi să vă adresez câteva cuvinte! Înainte de toate, vă asigur că am fost ales, din voia enoriașilor Bisericii Baptiste, ca reprezentant al lor, deși nu mă consider nicio clipă vrednic de această chemare. Apoi, din această poziție, vă înțeleg mai bine zbaterile legate de cârmuirea acestei țări și vă asigur de rugăciunea mea arzătoare și constantă, alături de suportul meu și al credincioșilor evanghelici în toate lucrurile bune pe care intenționați să le întreprindeți pentru țară, după Cuvântul Sfintei Scripturi (pe care noi punem mare preț): „Urmăriți binele cetății în care v-am dus în robie și rugați-vă Domnului pentru ea, pentru că fericirea voastră atârnă de fericirea ei!” (Ieremia 29.7).

Vă exprim, aici, una dintre temerile mele: dacă legea privind întemeierea căsătoriei între un bărbat și o femeie va fi modificată, în viziunea mea și a tradițiilor celor mai multor biserici creștine, lucrul acesta ar putea să-L ofenseze pe Dumnezeu, Creatorul tuturor lucrurilor și întemeietor al familiei. De aceea, vă invit cu toată reverența să vă aplecați asupra acestui subiect, să reflectați asupra lui și să acceptați să discutăm împreună pe această temă!

Nu doresc o clipă să mă consider mai îndreptățit și mai sfânt decât alți semeni de-ai mei, care se confruntă cu păcatul, sub diverse forme. Într-o scrisoare adresată uneia dintre comunitățile creștine ale Bisericii Primare, marele apostol Pavel îi scria lui Timotei, păstor de suflete ce abia fusese ordinat: „…Cristos Isus a venit în lume ca să-i mântuiască pe cei păcătoși, dintre care cel dintâi sunt eu” (1 Timotei 1:15). Dacă apostolul neamurilor se numea pe sine așa, eu, în niciun caz, nu doresc să mă socotesc mai mare. Cristos însuși a fost numit „prietenul vameșilor și al păcătoșilor” (Matei 11:19, Luca 7:34), pentru că El a văzut în oameni nu ceea ce sunt, ci ceea ce pot deveni, sub puterea transfiguratoare a harului Său. Acest har m-a înnoit și pe mine. Având experiența lui, îi asigur pe toți cei care doresc să se împace cu Dumnezeu, inclusiv pe cei care încearcă să-și caute împlinirea în forme alternative ale căsătoriei, că Biserica lui Cristos este un loc cald, primitor și împlinitor pentru ei. Familia pe care o doresc și pe care, din diferite pricini, nu o pot dobândi, o pot regăsi aici, în Biserică, plinătatea dragostei și comuniune preînchipuitoare a fericirii din veșnicia cu Dumnezeu.

Ca voce a unei Biserici care știe ce înseamnă suferința și persecuția pe un tărâm străin, îmi este ușor să pricep faptul că aparțineți unei alte culturi și unei alte spiritualități, nu mereu acceptate, îngăduite și iubite în țara noastră. Respectarea libertății conștiinței este una dintre învățăturile pe care s-a fundamentat credința și biserica baptistă. De aceea, vă invit la dialog, dar vă asigur de respectul și de rugăciunea Bisericii Baptiste atât pe dvs., cât și pe toți românii, indiferent de culoarea pielii, etnie, apartenență religioasă sau viziune despre lume și viață.

Să continuăm să căutăm voia lui Dumnezeu pentru noi toți și, unde nu cădem de acord, Dumnezeu să ne lumineze și să ne dea înțelepciune!”

Scrisoare imaginată de Andrei Pătrîncă, medic psihiatru

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s