Sunt liderii evanghelici apărătorii lui Dumnezeu? – Laurențiu Balcan

Liderii evanghelici au fost intodeauna ispititi sa isi depaseasca atributiunile si sa isi construiasca propriul sistem de influenta. In spatele discursurilor evlavioase s-au ascuns, de multe ori, dorinte si interese egoiste care i-au tranformat pe lideri intr-un fel de ciudatenie greu de definit. Au aparut, astfel, liderii cu mai multe capete si cu chip cameleonic, capabili sa intervina in orice situatie care le-ar putea aduce capital de imagine. Acestia vor transforma agenda lor personala in mandat divin si ii vor acuza – pe toti cei care au viziuni diferite – de insubordonare fata de Dumnezeu si nepasare fata de binele comun. Aciditatea pe care o vor manifesta in discursurile publice va fi considerata ravna fata de Adevar, iar indolenta si obraznicia vor deveni virtuti fundamentale, ca doar nici Ioan Botezatorul nu a stat la masa dialogului cu Irod si nevasta lui, nu ?!

Evanghelicii au crezut intotdeauna ca doar Evanghelia este puterea lui Dumnezeu pentru mantuirea oamenilor si pentru transformarea destinului unui popor. Prin definitie, un lider evanghelic este un slujitor al Evangheliei lui Isus Hristos si este chemat sa predice tututor oamenilor mesajul acestei Evanghelii. Cand uitam ca destinul nostru este legat de Evanghelia lui Isus Hristos si incercam sa schimbam sistemele politice apeland, de exemplu, la santaj electoral – toate acestea, paradoxal, in numele Adevarului ! – nu facem altceva decat sa imprastiem intuneric peste Evanghelia luminii si sa stirbim marturia Evangheliei lui Isus Hristos in aceasta lume.

Echilibrul dintre implicarea in « viata cetatii » si delimitarea de viata ei este foarte fragil. Noi suntem in aceasta lume, dar nu ii apartinem ei. Noi avem un cuvant de spus, fara doar si poate, dar influenta noastra trebuie sa se vada mai intai in lumea spirituala, ca sa aiba efect in lumea materiala. Bineinteles ca liderii evanghelici sunt si cetateni ai acestei tari, au drepturi si obligatii si au libertatea de a spune ce gandesc, dar toate acestea trebuie facute intr-un mod care sa se subordoneze Evangheliei. Armele cu care luptam noi nu sunt supuse «duhului care lucreaza acum in fiii neascultarii » (Efeseni 2 :3). De unde pana unde au predicatorii Evangheliei libertatea sa ii someze pe liderii lumii si sa le spuna : « aveti grija ce faceti, caci o sa iesim in strada si va vom schimba » ?! Profetul Daniel ne reveleaza un adevar fundamental cu privire la istoria lumii : « El schimba vremurile si imprejurarile ; El rastoarna si pune pe imparati. El da intelepciune inteleptilor si pricepere celor priceputi ! » (Daniel 2 :21). Oare procesul democratic si santajul electoral se substituie interventiei suverane a lui Dumnezeu ? Avem noi libertatea de a-l « ucide » pe unsul Domnului, pentru ca nu actioneaza asa cum am dori noi ? David nu a facut asta cu Saul, ci si-a pus increderea in interventia lui Dumnezeu, care a schimbat « vremurile si imprejurarile. »

Presiunea pe care un lider evanghelic trebuie sa o puna asupra societatii este, in primul rand, de natura spirituala si motivata doar de spiritul dragostei crestine. Pledoaria mea nu este pentru resemnare sau nepasare, ci pentru echilibru si decenta. Nu trebuie sa fim nepasatori la ceea ce se intampla in jurul nostru, dar nici sa nu devenim niste idealisti ciudati care lanseaza torpile vocale asupra liderilor lumii, ori de cate ori ni se pare ca lumea nu merge in directia noastra. Daca ne imaginam ca noi suntem aparatorii lui Dumnezeu, inseamna ca nu ne cunoastem nici pe noi insine si nici pe Dumnezeul pe care il avem. Ioas, tatal lui Ghedeon, a inteles foarte bine acest lucru atunci cand oamenii cetatii, plini de furie pentru ca tanarul Ghedeon le distrusese altarul lui Baal, au venit la el si i-au cerut sa li-l predea pe Ghedeon. Acesta le raspunde magistral : « Oare datoria voastra este sa aparati pe Baal ? Voi trebuie sa-i veniti in ajutor ?…Daca Baal este un Dumnezeu, sa-si apere el pricina, fiindca i-au daramat altarul. » (Judecatori 6 :31) Nu este datoria omului sa il apere pe Dumnezeu !

Liderii evanghelici ar trebui sa se smereasca si sa isi indrepte atentia catre oamenii din satele, comunele si orasele unde i-a chemat Dumnezeu sa slujeasca. Nu la voia intamplarii mesajul lui Isus Hristos s-a adresat in primul rand « saracilor » (Luca 4 :18), celor ce formau baza societatii. Bineinteles ca Isus Hristos a interactionat si cu liderii religiosi ai vremii sale si cu bogatii de atunci, pentru ca mesajul Lui nu era exclusivist. Dar nu il vedem interactionand decat superficial cu liderii politici ai vremii, pe care se pare ca i-a ignorat cu buna stiinta. Acelasi lucru il vedem si in slujirea apostolilor. Intelegem din Scriptura ca orice reforma morala si spirituala autentica ii implica, in primul rand, pe cei de la baza societatii si ca ei trebuie sa devina focusul slujirii noastre. Focalizarea excesiva pe schimbarea liderilor politici, in speranta ca interesele noastre vor fi promovate, poate fi o cursa periculoasa. Cred ca multi dintre liderii evanghelici din Romania si-au mutat intentionat focusul de pe oamenii care ii inconjoara zilnic, pe oamenii care le vorbesc cocotati de la tribunele politice. Nu stiu daca au facut asta ravnind la pozitii care nu le sunt de niciun folos – daca vor sa ramana credinciosi Evangheliei lui Isus Hristos – sau pentru a compensa derapajul creat de slabirea marturiei bisericilor evanghelice in randul oamenilor. Dar, indiferent de motivatiile pe care le au, le reamintesc ca noi nu suntem chemati sa-L aparam pe Dumnezeu, ci sa predicam cu autoritate Evanghelia lui Isus Hristos. Din pacate, ceea ce spunea Paul Evdokimov se contureaza din ce in ce in ce mai clar : « Biserica nu mai este – ca in primele veacuri – marsul triumfal al Vietii printre cimitirele lumii ».

Reclame
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s